Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

johannus 220

  • m.oranje

    wie weet een Johannus opus 220 handleiding/manual om de stemprocedure te kunnen begrijpen?

  • Berend

    Hallo,

    Ik kan die jou wel even geven. Zet de chorusknop linksom! minimaal dus.

    Zet de presets op HR of 0 , Zet de koppelregisters, nagalm, tremulanten e.d. uit. Zet alle registers uit.

    Schakel op het hoofdwerk (onderklavier) alleen de prestant 8' in. Neem een stemvork van 440 Hz. of een anders stabiele toonbron en vergelijk hiermee de volgende ingedrukte toets.

    Druk de “A” van het onderklavier in middelste octaaf en houdt deze ingedrukt. ( een potlood tussen de toets en bovenlat)

    Raak met de vingers aan de solderzijde één van de twee oscilaterspoelen aan, die dichts bij de 5 printjes zitten met elk 12 bruine draadjes. Als je de toon hoort veranderen heb je de juiste te pakken. Nu kun je die kern draaien met de vingers, als je er met de nagels erbij kunt. NOOIT met een metalen schroevendraaier! De kern kan ook barsten en zit dan muurvast. Een plat tsukje van een bindbandje (tayrepje ?) of een plat stukje lucifershoutje mag wel. Draai voorzichtig totdat de toon gelijk is. Naar binnen draaien wordt de toon lager, naar buiten (linksom) hoger. Als dit klaar is laat de ingedrukte toets zitten en druk 1 octaaf hoger ook een toets in. Die twee tonen moeten dus strak of bijna strak gestemd worden. Nu afregelen aan de andere oscilatorspoel dichtbij die je net gehad hebt.

    Nu gaan we het bovenklavier afstellen. Laat de toets die 1 octaaf hoger is ingerukt los, en houdt de toets, de eerste “A” toets van het onderklavier ingedrukt. Zet nu ook een prerstant 8 aan van het bovenklavier en zet het koppel II/I aan. Raak nu met de vingers aan de soldeerzijde van de andere twee spoelenm dicht bij de 5 printjes waar op elke 12 rode draadjes gesoldeerd zijn. Die zijn van het zwelwerk. De spoel waarbij toonhoogte veranderd is dan van het bovenklavier van de “A”van het middelste octaaf. Stem die dus gelijk met die van het onderklavier door aan het kerntje te draaien. Haal nu van het middelste octaaf de toets los en verplaats die naar een octaaf naar rechts. Stem dan af met de andere dichtsbijzijnde spoel van het zwelwerk.

    Nu is er nog één spoel waar nog niet aangedraaid is. Die staat bij de 3 printjes met zwarte draden. Die zijn van het pedaal. Zet van het pedaal een 4' register aan en van het hoofdwerk ( MAN I) de prestant 4'. Zet de beide prestanten 8' zowel van het boven- en onmderklavier uit. druk van het pedaal ergens in het midden de A in.

    Zet de klavier koppel II/I uit en schakel koppel ped/I in. nu hoort u een 4' pedaal toon en een 4' toon van het onderklavier. U kunt deze oook straks stemmen met de betreffende spoel die alleen staat. Mooier is echter een hele klein zweving waarbij de pedaaltoon heel iets lager wordt gestemd. Ongeveer 1 a 2 zwevingen per seconde.

    Nu is de stemprocedure klaar.

    Als je nu op het onderkavier speelt en enkele registers van boven en onder inschakeld, de koppel II/I inschakeld, kunt u met de chorusknop bewust een zweving aan brengen. Teveel is niet mooi, maar bij sommige registratie's klinkt het leuk. Denk b. aan de salicional in combinatie met gamba. Voorwaarde is dat de registers van hoofdwerk en zwelwerk gecombineerd worde. Met de chorusknop verstemt u nl. het zwelwerk iets naar beneden, waardoor met ingeschakeld koppel II/I een zweving ontstaat.

    Ik hoop u heirmee geholpen te hebben.

    Hartelijke groet,

    de orgelman